Czas wysyłki: 5 dni
Koszt wysyłki: od 15,00 zł
Numer katalogowy: 1073982839
Stan magazynowy:
Nasiona warzyw Zestaw 20 Nasion Warzyw
Warzywa są jednym z najważniejszych składników diety. Dostarczają wielu cennych substancji odżywczych, w tym witamin i minerałów. W większości są lekkostrawne i niskokaloryczne, dlatego mogą być spożywane także przez osoby na różnych dietach. Doskonale nadają się też do przetwarzania i przechowywania przez wiele miesięcy, dzięki czemu są dostępne w najzdrowszej, surowej postaci przez cały rok. Uprawa warzyw jest możliwa zarówno na skalę przemysłową, jak i w domowym ogródku, a nawet na tarasie czy balkonie.
Odmiana bardzo wczesna plenna o drobnych liściach. Korzeń walcowaty średniej długości około 11 cm. Miąższ jasnopomarańczowy, soczysty, smaczny, zawiera dużo cukrów i karotenu. Odmiana polecana do bezpośredniego spożycia, do przygotowania surówek i soków. Wymaga gleby lekkiej, żyznej, dobrze uprawionej. Wysiew na głębokość 1-2cm od końca III do końca V. Zbiór od połowy VI do VIII.
Odmiana późna o lekko zaostrzonych korzeniach długości 20 cm. Okres weg. 150 dni, przeznaczona do uprawy polowej na zbiór jesienny do przechowywania.
Charakteryzuje się bardzo dobrym smakiem oraz podwyższoną zawartością cukrów i karotenu.
Odmiana średnio-wczesna, bardzo plenna. Owoce grubobrodawkowe, nie wykazują tendencji do tworzenia pustych komór nasiennych. Doskonale nadają się do kiszenia, kwaszenia i do sałatek. Wysiew nasion po 15 V, w rzędy co 80-90cm. Siać w rzędach pojedynczo lub gniazdowo (2-3 nasiona co 15cm). Wymaga gleby silnie nawożonej, zasobnej w wodę, przepuszczalnej i ciepłej.
Odmiana mieszańcowa gruntowa średnio wczesna, wykazuje wysoką odporność na parcha dyniowatych i mączniaka prawdziwego i wysoką tolerancję wobec mączniaka rzekomego. Wytwarza głównie kwiaty żeńskie, co przekłada się na bardzo dobre plonowanie. Tworzy pozbawione goryczki krótkie i smukłe owoce o intensywnie zielonej skórce z niewielkimi brodawkami polecane do kwaszenia i konserwowania. Siew gniazdowo po 2-3 nasiona na głębokość 1-2 cm od V do połowy VI.
Odmiana o dużych, spłaszczonych cebulach o jasnej słomkowo-żółtej łusce. Miąższ kremowy o lekko ostrym smaku. Odmiana plenna, przeznaczona do bezpośredniego spożycia i przechowywania. Wymaga gleby żyznej dobrze uprawionej. Siew na głębokość 1-1,5cm od połowy III do IV. Zbiór: VIII-IX
Allium fistulosum L
Roślina wieloletnia, mrozoodporna - na jednym miejscu nie powinna jednak pozostawać dłużej niż 4-5 lata. Częścią użytkową rośliny jest smaczny aromatyczny szczypior bogaty w witaminę C i A oraz żelazo. Doskonały dodatek do surówek, sałatek i kanapek. Siew na głębokość 1-2 cm od III do połowy VII.
Sałata rzymska charakteryzuje się dłuższym okresem przydatności konsumpcyjnej i wyższą tolerancją na wysokie temperatury. Rośliny tworzą luźno zwinięte, eliptyczne, wydłużone główki, o wadze 800-1000 g. Najsmaczniejszą częścią są wewnętrzne soczyste chrupiące liści. Na zbiór wiosenny wysiew pod osłonami w III-IV, na zbiór letni w IV-V wprost do gruntu, a na zbiór jesienny VII-VIII.
Odmiana wczesna przeznaczona do wczesnej uprawy w gruncie i pod osłonami. Tworzy duże dobrze zamknięte kuliste główki o jędrnych liściach. Dość odporna na mączniaka rzekomego i średnio odporna na szarą pleśń. Dobrze plonuje w 2 roku po oborniku, na glebach ciepłych, przewiewnych, dostatecznie wilgotnych. Siew wiosną IV- V, na zbiór jesienny w VIII.
Wiosenny
Jesienny
Odmiana średnio późna wysokości 80-120 cm o dekoracyjnych silnie kędzierzawych smacznych liściach w kolorze szkarłatno-fioletowym. Rośliny odporne na niskie temp. (do -18 oC). Liście zasobne w witaminy A i C oraz sole mineralne, a zwłaszcza w łatwo przyswajalny wapń, fosfor, żelazo, mogą być spożywane w stanie świeżym w surówkach lub po ugotowaniu, przyrządzone jak szpinak. Zebrane po przemrożeniu są delikatniejsze i pozbawione goryczy. Wysiew III-V na gł. 1cm pod osłony lub VI-VII bezpośrednio do gruntu.
Brassica oleracea l. var. acephala
Odmiana niska dorastająca od 20 do 40 cm, okres wegetacji ok. 100 dni. Kędzierzawe liście to prawdziwe bogactwo witamin A, C oraz wapnia, fosforu i żelaza. Liście można spożywać zarówno na świeżo jak i gotowane jak szpinak. Doskonały do mrożenia, po przemrożeniu liście są delikatniejsze i pozbawione goryczki. Siew pod osłony i do gruntu IV – VI, zbiór w zależności od terminu wysiewy od ½ VII – XII.
Tabela:
Siew pod osłony: IV – VI
Siew wprost do gruntu: IV – VI
Zbiór: ½ VII - XII
Rozstawa: 50 x 40-50 cm
Szybko rosnąca roślina jednoroczna o płożących silnie rozgałęzionych pędach i ciemnozielonych romboidalnych, mięsistych liściach. Liście i pędy są bogatym źródłem witaminy C, karotenu, wapnia, fosforu czy też żelaza. Spożywanie szpinaku nowozelandzkiego wpływa odmładzająco, dezynfekująco na organizmu. Nasiona kiełkują długo, 20-40 dni, najlepiej więc wysiać je po 2-3 do wielodoniczek, w końcu III lub na początku IV. Na miejsce stałe rośliny sadzić w drugiej połowie V. Można także stosować siew bezpośredni do gruntu w końcu IV do połowy V.
Odmiana pod osłony i do uprawy w gruncie, na zbiór późnojesienny i wczesnowiosenny. Zgrubienie kuliste o średnicy 2,5 cm. Miąższ biały, łagodny w smaku. Okres wegetacji 30 dni. Siew na głębokość 1 cm od III-IV pod osłonami lub VIII-IX do gruntu.
Odmiana silnie krzewiąca się o ciemnozielonych liściach o silnym aromacie. Roślina bardzo dobrze plonująca na zbiór na zielono, późno wzbija w pędy kwiatowe. Nadaję się także do suszenia i mrożenia. Wysiew nasion od III do połowy VIII.
Petroselinum hortense Hoffm.
Odmiana późna (okres wegetacji 185-205 dni) o bardzo dobrych jakościowo, zdrowych korzeniach i liściach. Korzenie bardzo kształtne, długie (22-24 cm), równomiernie zwężające się ku dołowi; mają gładką, jasną skórkę i nie rozwidlają się. Miąższ aromatyczny, biało-kremowy, zwarty. Odporna na długie przechowywanie. Doskonała na świeży rynek i do przetwórstwa.
Odmiana bardzo plenna o korzeniach kulistych i dużej zawartości soku i słabo widocznych pierścieniach. Nadaje się do długotrwałego przechowywania zimowego. Odmiana przeznaczona na użytek letni i jesienny. Na zbiór letni nasiona należy wysiać około połowy kwietnia. Na sprzęt jesienno-zimowy od połowy maja do końca czerwca. Okres wegetacji 100-110 dni.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.