Czas wysyłki: 5 dni
Koszt wysyłki: od 15,00 zł
Numer katalogowy: 1062185492
Stan magazynowy:
Kod EAN: 5907595510042
Stan produktu: Nowy
Kiełki gorczycy czarnej charakteryzują się ostrym wyrazistym smakiem i aromatem oraz szybkim wzrostem.
Gorczyca czarnazawiera w swoim składzie większą ilość niż pozostałe gatunki gorczycy, fitoncydów o właściwościach bakteriobójczych oraz witaminy B2 wzmacniające procesy odpornościowe w organizmie.
Zawierają także błonnik oraz saponiny, flawonoidy i roślinne hormony, korzystnie reguluje pracę całego organizmu i cyrkulację krwi. Polecane szczególnie do pikantnych potraw, sałatek, do świeżych serów i na kanapki.
Same nasiona mogą także służyć jako przyprawa do ogórków konserwowych i do domowego wyrobu musztardy.
Kiełki gorczycy czarnej są łatwiejsze w uprawie od gorczycy białej ponieważ w procesie kiełkowania wydzielają znacznie mniej śluzu.
Przygotowanie kiełków:
Produkcja kiełków w domu jest bardzo prosta do wykonania przy użyciu kiełkownicy Toraf. Postępując zgodnie z instrukcją obsługi kiełki są gotowe do spożycia po upływie 3-6dni. Kiełkownica umożliwia jednoczesną uprawę 3 rodzajów kiełków. Inną metodą produkcji kiełków jest produkcja kiełków w słoiku. W tym celu należy wypłukać nasiona następnie przesypać do wcześniej wyparzonego naczynia i zalać przegotowaną letnią wodą. Moczyć przez kilka godzin, potem wodę zlać, a nasiona wypłukać, naczynie nakryć gazą, obwiązać i odstawić w ciepłe (18-22°C), nie nasłonecznione miejsce. W tym czasie kiełki należy przepłukiwać 2 razy dziennie wodą. Kiełki są gotowe do spożycia przy długości ok. 3-5 cm, po 3-6 dniach
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.